Glastuinbouw in de media: Adri Bom-Lemstra op tv bij WOS

Voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland was onlangs te gast in de talkshow Aan Tafel van de WOS. De tv-uitzending besteedde aandacht aan de berichtgeving over een lozing van het verboden gewasbeschermingsmiddel dichloorvos door een Westlandse teler. In het programma kwam hierover ook hoogheemraad Stijn van Boxmeer van het Hoogheemraadschap van Delfland aan het woord.

Bekijk het fragment van WOS via deze link. De uitzending start direct met dit onderwerp.

In de uitzending waren zowel Bom-Lemstra als Van Boxmeer het erover eens dat het gebruik van een verboden gewasbeschermingsmiddel niet toelaatbaar is, net zoals een normoverschrijding van zesduizend keer de norm, ongeacht het middel. Het waterschap heeft volgens Van Boxmeer niet de indruk dat er sprake was van een moedwillige lozing. “Het zal door lekkages in het watersysteem van de kas zijn gekomen. Kennelijk is de emissieloze kas toch niet zo emissieloos als wij denken. Daarom moeten we ons afvragen hoe we ervoor zorgen dat telers lekkages dichten.”

Vier polders schoon
Van vier van de 26 glastuinbouwpolders van Delfland kan volgens Van Boxmeer gezegd worden dat ze schoon zijn en dat er geen sprake is van normoverschrijdingen. “Er is dus nog veel te doen.” Aan de andere kant geven de vier polders waarin de waterkwaliteit wél op orde is, volgens Glastuinbouw Nederland aanleiding om via het project Emissieloze Kas een analyse te maken om na te gaan wat van de ervaringen in deze vier polders kan worden opgestoken.

De voorzitter van Glastuinbouw Nederland benadrukte dat de sector op termijn af wil van het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen. “Er moeten dan wel voldoende biologische gewasbeschermingsmiddelen beschikbaar zijn die ons helpen om weerbaar te kunnen telen. We bieden onze telers ook scholing aan over deze manier van telen. Daarnaast helpen we hen door de inzet van watercoaches bij het in kaart brengen van de waterstromen in hun kas. Zo kunnen ze maatregelen nemen om lekkages te voorkomen. Als sluitstuk moet de handhaving en controle door Delfland en de NVWA op orde zijn.”

Meer nieuws