Juiste meertrapsfiltratie kan waterkwaliteit in kas verbeteren

De juiste meertrapsfiltratie kan de waterkwaliteit in de glastuinbouw verbeteren waardoor het water in de kas beter herbruikbaar is. Dat laten praktijkdemonstraties zien, waaronder een proef bij komkommerteler Verhoeven QH. Het bedrijf is enthousiast over de resultaten.

De overheid en de glastuinbouw hebben afspraken gemaakt om lozingen terug te dringen. Doel hiervan is een (nagenoeg) nulemissie van meststoffen en bestrijdingsmiddelen in 2027. Dit betekent onder meer dat het drainwater − het voedingswater van gewassen dat niet wordt opgenomen − een tweede leven krijgt in de kas, in plaats van dit af te voeren naar het watersysteem. In het TKI-project ‘Voorkomen en bestrijden emissies kasteelten 2’ is onder meer een praktijkdemonstratie van meertrapsfiltratie uitgevoerd bij komkommerteler Verhoeven QH.

“We waren geswitcht van verhitten naar ozon om drainwater te ontsmetten”, vertelt voormalig eigenaar Ad Verhoeven. “Ik had het idee dat dit iets vuiler water opleverde dan voorheen. Omdat de druppelaars naar het gewas daardoor verstopt kunnen raken, moest het anders. En ook om schoon uitgangswater te hebben, waardoor je minder hoeft te spuien of door te spoelen. Daarom was ik geïnteresseerd in de filtratieproef.”

Wisselend beeld
Voordat aan de praktijkdemonstratie werd begonnen, is bij twintig telers de waterkwaliteit gemeten. Daar kwam een wisselend beeld uit naar voren, dat past bij de eerdere observaties van UVAR Holland. Ook werd in de studie gekeken naar de doeltreffendheid van verschillende filtratiesystemen. Nienke Koeman van KWR Water Research Institute: “Hierover was nog weinig bekend. Op papier ontwikkelden we een filterstraat, die is uitgeprobeerd tijdens een pilot bij de WUR Glastuinbouw in Bleiswijk. In proefkassen konden we onder gecontroleerde omstandigheden testen doen. De volgende stap waren demonstratieproeven, waaronder die bij Verhoeven QH.”

Meertrapsfiltratie
De meertrapsfiltratie die in de kassen van Verhoeven werd geïnstalleerd, bestond uit een screenfilter en een discfilter. Twee van de drie technieken die UVAR Holland aan glastuinbouwers kan leveren. Verhoeven is enthousiast over de resultaten. Hij vertelt dat hij zo op het oog al kon zien dat het water met de meertrapsfiltratie schoner was dan voorheen. Daarom zou hij het filtratiesysteem van harte bij andere telers aanbevelen.

Het project ‘Voorkomen en bestrijden emissies kasteelten 2’ is een vervolg op een gelijknamig project en behelst werkpakket 2, dat gericht is op de invloed van filtratie. Het kwam tot stand door een samenwerking van: Agrozone BV, Elektravon/Haket, Fiber Filtration, Hortispeed, KIJK io/Glastuinbouw Nederland, KWR Water Research Institute, LVVN, Moor Filtertechniek, Priva Horticulture, Stowa, Topsector T&U, UVAR Holland, WUR en YARA.

Lees het volledige artikel van TKI Watertechnologie hier.

Meer nieuws