Onderzoek Microflora Management van start!

Woensdag 1 oktober is voor het eerst de BCO bijeengekomen ter begeleiding van het onderzoeksproject “Microflora Management in de Tuinbouw”. De verachting is dat Microfloramanagement kan leiden tot reductie van productieverliezen, vermindering gebruik meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen, verhoging van de productie in kg/m2 en tot een emissiebeperking van gewasbeschermingsmiddelen (door verwijdering van residuen gewasbeschermingsmiddelen uit giet- en recirculatiewater).

Microfloramanagement
Ongewenste bacteriën, schimmels, virussen en nematoden zorgen voor problemen in de teelt. Na infectie raakt de fysiologie van de plant uit balans en dat verstoort onder meer de opname van voedingsstoffen en water. Gevolg is een verminderde groei (minder kwaliteit) en uitval van planten (minder kwantiteit). Dit gaat ten koste van de opbrengst per m2.

Een significante ziekte-onderdrukking en een verhoogde weerbaarheid kan bereikt worden door manipulatie van de microbiologische samenstelling rondom de wortels, ofwel microflora management. Deze aanpak komt uit de voedingsmiddelen industrie (specifiek toegepast in mouterijen) en biedt kansen voor de tuinbouw.

Het project
Het doel van het project ‘’Microflora Management in de Tuinbouw’’ is om met minder inzet van grondstoffen een minimaal gelijkblijvende of hogere productie per m2 te halen van gezonde siergewassen (o.a. chrysanten en delphinium) en voedingsgewassen (o.a. tomaat en paprika).

Hoofduitvoering van het project ligt bij Water IQ International. Verder vindt uitvoering plaats door drie telers (Chrysant, Delphinium en Paprika), welke zelf geïnvesteerd hebben in de toegepaste techniek. Begeleiding vindt plaats door DLV Plant. Het onderzoeksproject wordt gefinancierd door het Productschap Tuinbouw. Het project loopt door tot begin 2016.

Meer nieuws