Maak efficiënt gebruik van water en ontsmettingsmiddel tijdens de teeltwisseling

Ines van Marrewijk (Groen Agro Control)

Groen Agro Control introduceert een nieuw product de HygiëneCheck. Een eenvoudige meetmethode waarmee u controleert of onderdelen in uw bedrijf voldoende goed ontsmet zijn.

Essentieel om uw schoonmaakwerkzaamheden meetbaar te maken. Afhankelijk van de mate van vervuiling van een oppervlak worden swabs of drukplaatjes toegepast.

Met swabs meten tijdens de teeltwisseling
Voor tuinbouw adviseren we swabs omdat het over relatief vuile oppervlakten gaat ten opzichte van de food-industrie waar afdrukplaatjes toepasbaar zijn. Van een te meten object worden minimaal twee monsters genomen van gelijke oppervlakte. Door zowel voor als na een schoonmaakactie monsters te nemen kan het effect in % uitgedrukt worden. Het resultaat wordt gerapporteerd in de hoeveelheid kolonievormende eenheden (k.v.e.) aan bacteriën en schimmels. Het resultaat van ontsmetten in de kas zou 99% moeten zijn.

De teler kan zelf monsters nemen, even bewaren in de koelkast en deze wordt dan door Groen Agro Control opgehaald waarna u de rapportage binnen enkele dagen ontvangt.

Op welke plaatsen kunt u controleren in de kas?
Het is aan te raden om met name teeltgoten te controleren met swabs omdat herbesmetting van hieruit naar de nieuwe teelt vaak voorkomt.

Heeft u een ernstige ziekte gehad in de afgelopen teelt? Meet dan of de ziekte echt afgedood is na ontsmetten. We kunnen dan testen of de pathogeen vb. Fusarium, Phytophthora of Agrobacterium nog levend aanwezig is via een uitplaat- of opkweek- methode.

Meer nieuws teeltwisseling